Ova web stranica koristi kolačiće kako bi se Vam se osiguralo najbolje iskustvo pretraživanja na našoj web stranici.
Nastavljanjem pregledavanja stranice, slažete se s našim korištenjem kolačića. Ukoliko želite saznati više kliknite ovdje

Weber Saint-Gobain - Official website of the company

weber.pas topDry

weber.pas topDry
weber.pas topDry

Prednosti proizvoda

 • higroskopnost – brzo sušeći
 • regulira vlažnost
 • bez biocida
 • visoko paropropustan
 • otporan na smrzavanje
 • periv

 

 

 

Završni sloj bez algicida sa higroskopnim efektom, koji spriječava razvoj alg i plijesni.

 

 

Svojstva Proizvoda

O proizvodu

Žbuka pod povećalom: Debljina tankoslojnih fasadnih žbuka je većinom 1,5mm - 2mm, koliko su velika najveća zrna u njima. Zbog veličine zrna je površina žbuke gruba I razbrazdana.

Fasadni završni sloj razvijen na najzahtjevnijem Švedskom tržištu, gdje klasična rješenja sa algicidima nisu uspjela spriječiti razvoj algi i plijesni.  

Najveći problem običnih završnih fasadnih slojeva je razvoj algi i pljesni. Uzrok njihovog razvoja je vlaga – kako padalinska tako i koja nastaje kondenzacijom. Kondenzacijske kaplice koje nastaju zagrijavanjem zraka u jutarnjim satima, nemaju dovoljnu masu da ih gravitacija odvede iz hrapave strukture fasade.

Na vodoodbojnim završnim fasadnim slojevima te kapljice ostaju na razbrazdanoj hrapavoj površini i kao ljepilo vežu spore algi i plijesni.

Sa dodavanjem algicida i fungicida kratkotrajno sprečavamo njihov razvoj jer je učinak dodanih fungicida i algicida kratkotrajan. Algicidi se ispiru iz fasadne površine i također su UV nestabilni. Učinkovitost dodanih biocida nije dulja od 3-5 godina.

Weber.pas topDry

Revolucionarni weber.pas  topdry opušta površinsku napetost vodene kapljice i kapilarno je raspoređuje po cijeloj površini fasadnog završnog sloja.

Taj fizikalni proces rdistribucije vlage po površini predstavlja inteligentnu kontrolu vlažnosti površine i iznimno pospješuje sušenje završnog sloja. Kad kiša prestane i zrak je suh weber.pas topdry brzo ispušta vlagu i eliminira preduvjet za stvaranje algi i pljesni kojima su ostali fasadni slojevi staništa za njihov razvoj.

Završni sloj koji vlagu može učinkovito odbijati ili apsorbirati

Moderne tankoslojne fasadne žbuke stvaraju efekt lotusovog lista ili vodenih peril koji višak vlage iz okoliša (padaline i rosa) u obliku kapljica odbijaju sa površine fasade. Međutim na hrapavoj, razbrazdanoj površini završnog sloja zaostanu tisuće sićušnih kapljica, koje se jako dugo suše i imaju učinak ljepila spora glivica i plijesni. Takve vlažne površine su idealne za rast algi i plijesni.

Drugi, revolucionarni način djelovanja tankoslojnih fasadnih završnih žbuka  je sušenje završnog sloja sa inteligentnom distribucijom vlage po čim većoj površini. To je svojstvo do sada bilo rezervirano za debeloslojne mineralne žbuke. Taj efekt se zove higroskopnost i mogućnostt vezivanja kondenzacijske vlage I vodenih kapljica koji se stvaraju i zaostaju na površini fasade. Dokazano je da  se visoko vodoodbojne fasadene povšine dulje suše nego one koje imaju sposobnost absorpcije i istovremenog ispuštanja na vlage na  većoj površini  u trenutku kada u okolini padne nivo vlažnosti zraka.

Tu jedinstvenu sposobnost brzog sušenja koja je do sada bila samo moguća kod  debeloslojnih mineralnih slojeva smo sa novom tehnologijom, u kojoj je uključeno  višestoljetno iskustvo tvrtke Saint-Gobain Weber, uspjeli prenijeti na tankoslojni završni fasadni sloj weber.pas topdry

Sa tisućama kapilara raspoređenih  po  gornjem sloju disperzira vlagu po cijeloj površini i sprečava zaostajanje kapljica vode. 

 

 

Svojstva i prijednosti

 • higroskopnost – svojstvo mineralnih žbuka
 • regulira vlažnost
 • brzo sušeći
 • bez biocide
 • visoko paropropustan
 • otporan na smrzavanje
 • periv

Inovativno dvokomponentno mineralno – organsko vezivo, kalcitni pijesak, visoko kvalitetni pigmenti, pulnila, aditivi.

Gustoća: 1,8 kg/dm3
Koeficijent paropropustnosti: µ= cca. 40
SD vrednost u fasadnom sustavu: 0,060
Koeficijent upijanja vlage: w < 0,2 kg/m2

Boje i strukture

svi tonovi po weber ton karti

Strukture žbuke: zaribane i vlučene struktue.

Tehnički podaci

U usporedbi sa običnim završnim fasadnim slojevima koji imaju koeficijent hidratacije w manji od 0,05 kg/m2, weber.pas topdry koeficijent hidratacije w je manji od 0,2 kg/m2. Ta vrijednost zadovoljava tehničke i fizikalne zahtjeve završnih fasadnih slojeva koji se upotrebljavaju na vanjskim površinama, kao što su oni u skladu sa ETAG 004 - svi završni slojevi koji imaju manju vrijednost hidratacije od 0,5 kg/m2 su primjereni za vanjsku uporabu i sa hidrotermalnim svojstvima učinkovito sprečavaju ovlaživanje ostalih elemenata u sistemu  te su otporni na cikluse smrzavanja i odmrzavanja.

Na hidroofobnim (vododbojnim) završnim slojevima se   vlaga zadržava u obliku sićušnih kapljica u džepovima razbrazdane fasadne structure. To privlači spore plijesni i algi i nečistoću koja se nalazi u zraku. Kapljice vode imaju relativno dugo vrijeme sušenja, koje je još sporije u prijelazu toplijih u hladniji period godine i obrnuto. Čim je dulje kapljica prisutna na fasadnoj površini, veća je mogućnost da se na nju private spore plijesni i algi koji na fasadi nađu hranu za svoj rast.

Hidrofobni (vodoodbojni) završni slojeviHigroskopni završni slojevi

Hidrofobnost lako objasnimo kao odbijanje vode od površine zbog površinske napetosti koju stvara kapljica koja se dugo suši.

Higroskopna fasadna žbuka raspoređuje kapljicu vode po većoj površini i tako ubrzava sušenje jer je zrak tada vise suh nego fasadna žbuka.

Priprema i Aplikacija

Priprema in podloga

Mineralne podloge (vapnene, vapneno – cementne) moraju biti suhe, tvrde i bez deformacija koji su uzrokovane smanjivanjem, savijanjem ili slijeganjem.

Nove podloge, npr. fina žbuka moraju biti izrađene u skladu sa normativima. Podloga mora biti ravna i bez pukotina. 

Postojeću termo žbuku površinski armiramo (u skladu sa važećim propisima kod kontaktnih fasadnih sustava). Pri sanaciji podloga mora biti očišćena od neprijonjivih čestica, nenosivih starih slojeva žbuka i premaza. 

Aplikacija

Ovisno o vrsti podloge preporučujemo sljedeću izvedbu:

Osnovni premaz:
Weber osnovni premaz (G700, G705) nanesemo na podlogu dan prije nanosa završnog fasadnog sloja. Sa njim neutraliziramo podlogu I ujednačavamo upojnost.

Nanošenje žbuke:
Weber.pas topDry žbuku dobro promješamo u kanti. Ako je potrebno dodamo i malo vode. Žbuku nanosimo na pažljivo pripremljenu podlogu u debljini najvećeg zrna pomoću gletera i kružno je zaribavamo. Grublju strukturu ćemo dobiti ako upotrebljavamo gleter od pluta. . Moramo paziti da se kontaktno područje dvije razine skela zaribava u isto vrijeme, mokro na mokro i sa istom vrstom gletera. Zbog jednakosti tona preporučujemo da istovremeno izmješate sadržaju vise kanti u većoj posudi.

Nanošenje završnog fasadnog sloja u vise tonova:
Sa weber.pas topDry žbukom također možete  izvoditi višebojne kombinacije na jednoj površini.

Mjesta na kojima se  budu nanosile različite nijanse fasadnog završnog sloja zaštitimo sa ljepljivom trakom. Nakon što nanesemo prvi ton završne žbuke odstranimo ljepljive trake.  Idući dan zalijepimo ljepljive trake po rubovima prethodnog dana nanesene fasadne žbuke i nanesemo drugi ton. Pri tome pazimo da ne isprljamo prethodno završene površine. 

Savjet:
Preporučujemo uporabu svjetlijih tonova – Indeksa odbijanja svjetlosti (HBW) iznad  25.

Debljina nanosa:
Debljina nanosa na weber.therm fasadnim sustavima toplinske izolacije: zaribana struktura min 1,5mm ,vučena struktura min 2,0 mm.

Poraba

ProizvodGranulacijaOznaka proizvodaOkvirna potrošnja na m2
weber osnovni premazG700, G705 0,20 kg
weber.pas topDry žbuka

zaribana struktura

posebno fina žbuka1,0 mmR0551,80 kg
fini žbuka1,5 mmR9552,50 kg
srednje zrnata žbuka2,0 mmR4553,30 kg
grobo zrnata žbuka3,0 mmR3555,00 kg

vlučenaa struktura

srednje zrnata žbuka - strukturirana2,0 mmR6552,50 kg
grobo zrnatai žbuka - strukturirana3,0 mmR7554,50 kg

 

 

 

Pakiranje, Zdravlje i Sigurnost

Pakovanje

alt text

weber.pas topDry je pakiran u kanti od 25kg.

Upozorenje 
Otpad odlažite na za to određena odlagališta.

Skladištenje i rok uporabe:

Do 6 mjeseci u izvornoj, neotvorenoj ambalaži u suhom i prozračnom prostoru, zaštićenom od smrzavanja i visokih temperature.

Opći uvjeti

Društvo Saint-Gobain Gradbeni izdelki d.o.o. preuzima odgovornost za kvalitetu svojih proizvoda u okviru općih uvjeta prodaje i isporuke. Zbog velikih razlika u vremenskim i drugim uvjetima izvedbe, gornje upute valja shvatiti kao opće smjernice, bez jamstva za izvedbu. Uzmite u obzir i službene smjernice, normative i podatke iz tehničkih listova. Podaci u gornjim uputama nas ne obvezuju. Shvatite ih kao preporuke sastavljene u trenutku najnovijeg stanja tehnologije izvedbe. Pretpostavljamo da je izvođač upoznat s izvedbenim tehnikama pojedinačnih komponenti. Navedeno nas ni u čemu ne obvezuje.