Ova web stranica koristi kolačiće kako bi se Vam se osiguralo najbolje iskustvo pretraživanja na našoj web stranici.
Nastavljanjem pregledavanja stranice, slažete se s našim korištenjem kolačića. Ukoliko želite saznati više kliknite ovdje

Weber Saint-Gobain - Official website of the company

weber.pas Marmolit

weber.pas Marmolit
weber.pas Marmolit

Prednosti proizvoda

Dekorativna, šarena žbuka na bazi drobljenog mramornog kamena i obojanog pijeska, namijenjena finalnoj obradi podzidka. 

Svojstva Proizvoda

O proizvodu

weber.pas marmolit je dekorativna, šarena žbuka na bazi drobljenog mramornog kamena i obojanog pijeska. Za uporabo pripremljena, višebojna (šarena) tankoslojna žbuka, namijenjena za dekorativnu obradu vanjskih i unutranjih vertikalnih površia, podzidaka, stubova, portala i slično.

Svojstva i prednosti

weber.pas marmolit, šarena žbuka je vodoodbojna, paropropusna, otporna protiv alkalija i dimnih plinova sa manjim površinskim napetostima i teško zapaljiva (građevinski proizvod klase B1).

Koeficijent paropropustnosti: µ = cca. 34

Struktura žbuke:
zaglađena, predobojena (šarena) struktura.

Zrnatosti, odtenki:

  • weber.pas marmolit, šarena žbuka, fino zrnati (1050), velikost najvećeg zrna cca. 1,5 mm
  • weber.pas marmolit, šarena žbuka, srednje zrnati (1040), velikost najvećeg zrna cca. 2,0 mm in 3,0 mm
  • weber.pas marmolit, šarena žbuka, grubo zrnati (1030), velikost najvećeg zrna cca. 5,0 mm

Tehnički podaci

Umjetna smola, mramorni pijesak, pulnila, visoko kvalitetni pigmenti, aditivi.

Gustoća: 1,8 kg/dm3
Koeficijent paropropustnosti: µ= cca. 90
SD vrijednost u fasadnom sustavu: 0,6
Koeficijent preuzimanja vlage: w < 0,05 kg/m2

Priprema i Aplikacija

Priprema i aplikacija

Mineralne podloge (vapnene, vapneno – cementne) moraju biti suhe, tvrde i bez deformacija koji su uzrokovane smanjivanjem, savijanjem ili slijeganjem.

Nove podloge, npr. fina žbuka moraju biti izrađene u skladu sa normativima. Podloga mora biti ravna i bez pukotina.

Thermo žbuku površinski armiramo (u skladu sa važećim normativima koji su pri kontakrnim tankoslojnim fasadnim sustavima).

Pri sanaciji podloga mora biti očišćena od  slabo prionjivih i otpadajućih djelova,  od ostataka starih žbuka i premaza.

Potrošnja

ProizvodGranulacijaOznaka proizvodaOkvirna potrošnja na m2
weber osnovni premazG700, G705 0,20 kg
weber.pas marmolit - žbuka za podzidek
10501,5 mm10503,5 kg
10402,0 mm10405,0 kg
10303,0 mm10306,0 kg
weber ljepilo G23900,6 kg

Aplikacija

weber.pas marmolit fino i srednje zrnati (1050, 1040): 

Suhu podlogu premažemo sa Weber osnovnim premazom (G700, G705)  dan prije nanosa završnog fasadnog sloja. U nekim slučajevima uporaba osnovnog premaza nije potrebna jer sa tim snizujemo upojnost podloge a tako povećavamo klizanje weber.pas marmolita što je uobičajena pojava. Predlažemo testiranje na manjoj površini. Problem klizenja jednostavno riješimo uporabom weber.pas marmolit ljepila “G” umjesto osnovnog premaza.

weber.pas marmolit, šarena žbukat, grubo zrnati (1030):

nerazredčeno weber.pas marmolit, lepilo 'G' nanesemo na suho podlago z nerjavečo gladilko v debelini cca. 0,5 - 1,0 mm. Omet nanašamo na mokro lepilo, zato sproti obdelamo le cca. 2 - 3 m2.

Nerazrijeđeno weber.pas marmolit ljepilo “G” nanesemo na suhu podlogu sa nehrđajućim gleterom u debljini cca. 0,5 – 1,0 mm. Žbuku nanosimo na mokro ljepilo,  istovremeno obrađujemo  2-3 m2.

Prije nanošenja weber.pas marmolit žbuke – vrlo je važno, da istovremeno izmiješamo sadržaj više kanti sa zidarskom žlicom i ne predugo (nikako ne električnim mješačem koji prakticiraju u svojim uputama drugi dobavljači) do konzistencije, koja je primjerena za nanošenje. Nehrđajućim gleterom nanosimo mozaičnu žbuku odozdo prema gore u 50 % većoj debljini od predviđene granulacije (npr. ako je zrno veličine 2,0 mm nanosimo u debljini 3,0 mm ), tako da još u mokrom stanju žbuku možemo izravnati (i to u istom pravcu sa istim alatom). Na taj način izbjegavamo eventualne nabore. Radi se ravnomjerno i bez prekida. Svježe zaglađena površina ima mliječan izgled (bjelilo), koji sa vremenom nestane tokom sušenja. Ako je žbuka u trenutku sušenja izložena prevelikoj koncentraciji vlage (kiša, magla), bjelilo se lako naknadno pojavi, te se ne izgubi, nego ostane. Rješenje za to je presvlačenje sa drugim slojem mozaične žbuke. Razlog za takvu kemijsku reakciju nije u kvaliteti žbuke ili tehnologiji obrade, nego u prirodnim svojstvima sirovina,koje reagiraju sa povećanom koncentracijom vlage u zraku. Zbog prirodnih svojstava sirovina zadržavamo si pravo u odstupanju u tonovima, a prema ton karti.

Uvjeti upotrebe

Temperatura pri izvedbi: +5°C do +25°C podloge i zraka. Izbejgavati radove pri neposrednom osunjčanju i  pri mogućnosti kišnjenja površina.

Pakiranje, Zdravlje i Sigurnost

Pakiranje

weber.pas marmolit je pakiran u 30 kg kantah.

Upozorenje
Otpad odlažite na za to određena odlagališta.

Napomena

Svi navedeni parametri odnose se na standardne vremenske uvjete - temperaturu 20°C, relativnu vlažnost do 65%.

Ako vremenski uvjeti nisu u skladu s gore navedenim, potrebno je prilagoditi postupak prema okolnostima.

Weber jamči da je kvaliteta isporučenih proizvoda u skladu sa svim standardima i pravilima za izradu završnih mortova. Tvrtka nije odgovorna za nepravilnu izvedbu radova s navedenim materijalom, za upotrebu materijala za druge svrhe osim onih navedenih u opisu proizvoda, niti za izvedbu radova u vremenskim uvjetima koji nisu u skladu s opisom proizvoda.

Weber preporučuje da se prije početka rada naprave testne površine. Tvrtka prihvaća pritužbe samo na kvaliteti proizvoda, ako se pohranjuju, pripremaju i primjenjuju prema izdanim uputama.

Savjet:

Zračne i površinske temperature za rad i sušenje iznad 5°C i ispod 30 °C, bez izravnog vjetra, sunca i kiše - zaštita od sunca i vjetra može biti zaštitna fasadna mreža, ali nedovoljna ako su ovi čimbenici vremenskih prilika jaki.

Preporuča se koristiti boje s refleksijom od svjetlosti >30, jer tamniji tonovi opterećuju fasadu, apsorbiraju više topline i povećavaju temperaturnu razliku između dana i noći.

Također, tamniji pigmenti sprječavaju kemijsku reakciju mortova i povećavaju vjerojatnost sjenčanja.

Opći uvjeti

Društvo Saint-Gobain Gradbeni izdelki d.o.o. preuzima odgovornost za kvalitetu svojih proizvoda u okviru općih uvjeta prodaje i isporuke. Zbog velikih razlika u vremenskim i drugim uvjetima izvedbe, gornje upute valja shvatiti kao opće smjernice, bez jamstva za izvedbu. Uzmite u obzir i službene smjernice, normative i podatke iz tehničkih listova. Podaci u gornjim uputama nas ne obvezuju. Shvatite ih kao preporuke sastavljene u trenutku najnovijeg stanja tehnologije izvedbe. Pretpostavljamo da je izvođač upoznat s izvedbenim tehnikama pojedinačnih komponenti. Navedeno nas ni u čemu ne obvezuje.